Régészet két keréken

Archäologie auf dem Rad

Istennők nyomában

2018. április 13. 21:06 - Zsuzsanni

5353479461090202021.jpg

A doktorim keretében Ozirisznak, a túlvilág uralkodójának a kultuszával foglalkoztam. Az Ozirisz-mítosznak a görög történetíró, Plutarchosz tollából fennmaradt változata szerint Ozirisz egykoron Egyiptom királya volt, akit irigy fivére, Széth (Typhón) a következő nagyon furmányos módon végzett ki. Egy pazar bankettet rendezett, ahova Oziriszt is meghívta. Amikor a hangulat a tetőfokára hágott, behozatott egy díszes ládát, és bejelentette, annak adja, aki pont belepasszol. Belefeküdt az összes vendég, de nyilván nem volt jó egyiknek se, merthogy Széth pont Ozirisz méretére szabta a ládikót. Amikor Ozirisz szép kényelmesen elhelyezkedett benne, akkor a csúnya, gonosz Széth rácsapta a ládára  fedelet, és a Nílusba dobta. A láda szépen lecsorgott a Níluson, kiúszott a tengerre, majd Büblosznál partot ért. A koporsó köré fa nőtt, amit aztán Büblosz királya kivágatott, és oszlopot faragtatott belőle. Ozirisz nővére és felesége, Ízisz a férje holttestének keresésére indul, és eljut egészen Bübloszig, ahol némi nehézségek árán ugyan, de visszaszerzi a holttestet, és visszaviszi Egyiptomba (ahol aztán további bonyodalmak következnek, de a vége happy end: Ozirisz újraéled, mégha a túlvilágon kell is maradnia, és még gyerekük is lesz, Hórusz). Mindenesetre amikor a minap Büblosz romjai között sétáltam (lásd a fenti képet), egy kút romjai mellett rábukkantam egy táblácskára: a mítosz szerint itt találtak rá Büblosz királyának szolgálói a férjét sirató Íziszre. X év könyvtárazás után valahogy először éreztem közel magamhoz a disszertációm témáját.

Menetközben amúgy átjöttem Ciprusra. Ezen a szigeten született Aphrodité a habokból. A képen az istennő egyik fontos kultuszhelye, Amathus látható, a mai Limassoltól néhány kilométerre keletre. A fentebb már emlegetett Plutarchosz szerint (na jó, igazából egy Paeon nevű történetíró szerint, akit Plutarchosz idéz) Thészeusz, miután megölte Krétán a Minotauruszt és hazafele hajózott, Amathusnál kitette a várandós Ariadnét, mert az nagyon szenvedett a tenger hullámaitól. Thészeusz is ott akart vele maradni, de a hajóját elsodorta a vihar. Mire visszatért, Ariadné már nem élt: belehalt a szülésbe. Thészeusz, hogy emlékét megőrizze, szentélyt építettet neki, ahol aztán évszázadokon keresztül tiszteltek egy bizonyos Aphrodité Ariadné nevű istennőt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reisestipendium.blog.hu/api/trackback/id/tr6713832972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása