Régészet két keréken

Archäologie auf dem Rad

Mit adtak nekünk a hettiták?

2018. június 05. 22:51 - Zsuzsanni

Szerintem nincs olyan ismerősöm, akit ne foglalkoztatott volna a kérdés: mit adtak nekünk a hettiták? Nos, például a vasat. Állítólag a hettiták voltak az elsők, akik képesek voltak megmunkálni ezt a fémet, sőt, az egyiptológusok körében terjedő legenda szerint az egyiptomiak ezért veszítették el a kádesi csatát a hettiták ellen, mert míg ők bronzkardokat lóbáltak, addig az ellenfeleik vadiúj vasfegyverekkel nyomultak. A kádesi csata amúgy arról híres, hogy II. Ramszesz fáraó a 13. században kb. az összes templom falára felvésette, milyen óriási-elsöprő-egyszerűen hihetetlen győzelmet aratott Hatti nyomorult fejedelmével szemben - aztán előkerültek a hettita források, amik alapján valószínűsíthető, hogy a csata kimenetele kb. döntetlen lett, miután mindkét fél súlyos veszteségeket szenvedett, és egyik se tudta már folytatni a küzdelmet..

Hogy mennyire volt vasuk a hettitáknak, az azért azonban korántsem annyira világos. Egyes kutatások szerint a hettiták valójában nem értettek a vas megmunkálásához (vagyis ők is bronzfegyverekkel harcoltak, az egyiptomiak szimplán csak elbénázták a kádesi csatát). Mások szerint a szövegek alapján egyértelmű, hogy meg tudták munkálni a vasat, csak azok nem maradtak fent.

Na de a Hettita Birodalom nem is volt a vas és acél országa, attól még számos más dologgal büszkélkedhetett. Hattusában, a birodalom fővárosban írt és alkotott a Kr. e. 14. században például egy bizonyos Kikkuli, mégpedig egy igen fontos témában: hogyan kell lovakat tenyészteni és idomítani.

És amúgy még egy fun fact: a hettita nyelv a legkorábban lejegyzett indoeurópai nyelv.

Ha valakiben felmerülne a kérdés ezek után: hol laktak a hettiták, illetőleg hol vagyok én jelenleg, nos, a válasz nagyon egyszerű: Anatóliában, a mai Törökország területén. Hattusa, ami ma Bogazkale néven fut (a falu neve korábban Bogazköy volt, ha valakinek így ismerősebb), a birodalom központja Ankarától kb. 200 km-re van (Ankarától én vezettem el ide!). Mindenkinek melegen ajánlom, hogy ha erre jár, látogassa meg, mert nagyon szép.

 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reisestipendium.blog.hu/api/trackback/id/tr8314025706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Solyiah 2018.07.01. 23:16:38

https://www.google.co.uk/search?q=dagi+hegy+nimród+szobra&client=opera&hs=IUm&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjj8Imt6P7bAhXMIMAKHdFgCeIQsAQINQ&biw=1326&bih=658#imgrc=Y-iDieyVO_Y2AM:

Ez nagyon jó Törökországban.
süti beállítások módosítása