Régészet két keréken

Archäologie auf dem Rad

Skótduda és Jordánia

2018. május 02. 18:04 - Zsuzsanni

 

Éveken keresztül kellett mindenféle nagyon bonyolult, ámde annál nagyobb jelentőségű elméleti szakcikkeket olvasnom a "kultúra" fogalmáról, a kultúrák találkozásának folyamatáról, a kulturális termékek átvételéről, satöbbi. Mégis nagyon butának éreztem magamat, amikor Jerashban, az ókori Gerasában, felharsant a skót dudaszó (egészen pontosan ebben a színházban: a skótdudás piciben az egyik alak ott a színpad előtt):

(Találtam róla egy 2011-es videót, ami pont ugyanitt készült).

A "miért játszik skót dudán egy jordániai beduin" kérdésre szerencsére viszonylag egyszerű a válasz. Jordánia területe a 20-as években angol közigazgatás alá került. Ekkoriban alapult a Jordán Hadsereg, amely sok mindenben követte a Brit Hadsereget, például hogy a katonazenekarban skótdudások is helyet kapnak - akiket eredetileg Egyiptomból és Szíriából importáltak (erről részletesebben itt). Azóta, bizonyára kellemes hangzása és vicces neve miatt,  a skótduda része a jordán kultúrának. Már csak a skótkockás palesztin kendő hiányzik, és minden a helyére kerül. 

(A fotó forrása innen)

Jerasht amúgy mindenki ajánlom meglátogatni, aki Jordániába készül - nagyon szép római kori város, talán jobban is tetszett, mint Petra. Mi hat órát töltöttünk ott, és nem láttunk mindent... Matematika iránt érdeklődő olvasóknak fun fact: itt született Nikomakhosz, A bevezetés az aritmetikába c. mű szerzője.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reisestipendium.blog.hu/api/trackback/id/tr4513885230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása