Régészet két keréken

Archäologie auf dem Rad

Bejrúti benyomások - Part I

2018. április 08. 23:56 - Zsuzsanni

Bejrút az egyik legérdekesebb és számomra legátláthatatlanabb város, ahol eddig jártam. Itt aztán minden van: a libanoniak, örmények, szírek, szunniták és síiták, maronita keresztények, örmény keresztények, drúzok (ezekről majd igyekszem egy külön posztot írni). A vallási sokféleséget mutathatja például ez a kép: hirtelen nem jut eszembe, láttam-e bárhol máshol mecsetet és templomot ilyen közel egymáshoz (az előtérben amúgy azok a romok a római Berytus romjai):

img_20180408_112059.jpg

Még talán ennél is váratlanabbul ért, hogy viszonylag sok házat látni, ami a polgárháborúból/2006-os libanoni-izraeli háborúból itt maradt. A város egyik felét szépen felújították, de még mindig rengeteg szétlőtt épülettel találkozhat az ember. Az egyiket a Sodeco téren, ahol anno a leghevesebb harcok dúltak, mára modern gallériává alakították:

https://thisisbeirut.files.wordpress.com/2010/04/25829_109144775782512_109132989117024_123414_2592100_n.jpg

(A kép forrása innen)

A 2006-os háború amúgy megjegyezném, hivatalosan nem ért véget. Egyik este otthon ültünk, és azt hittük, vihar közeleg - valahol a távolban mintha dörgött volna az ég. De nem láttunk sehol egy szál felhőt se, és az előrejelzés szerint nem is esett sehol se. A dörgés is olyan furcsa volt. Aztán felvilágosítottak, hogy valószínűleg csak a déli szomszéd harci gépei repültek be a libanoni légtérbe, annak szokott ilyen hangja lenni - de ne aggódjunk, csak repkednek, nem bombáznak vagy ilyesmi.

Szintén meglepő volt Libanonban, hogy teljesen európai életsílussal találkoztam. A belvárosban sétálva ha nem tudom, hogy a Közel-Keleten vagyok, nem tűnik fel. Tele van bárokkal, péntek esténként részeg emberekkel. A nők nemhogy kendőt nem hordanak, de sokan közülük miniszoknyában járnak. Mint megtudtam amúgy, Bejrút a plasztikai sebészet közel-keleti fellegvára, és a felső rétegekből sokan plasztikai műtétet kapnak a 18. születésnapukra... Más városokban/falvakban nem ennyire szabadak a nők, és jártunk olyan helyen is, ahol mindenki kendőt hordott - mindenesetre ilyen szintű szabadsággal még egy arab államban sem találkoztam. Újra rá kellett döbbennem, még mindig mennyire homogén területként gondolok Észak-Afrikára és a Közel-Keletre - pedig mekkora óriási különbségek vannak az országok között.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reisestipendium.blog.hu/api/trackback/id/tr413803594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása