Régészet két keréken

Archäologie auf dem Rad

Ay, kétszer

2018. március 08. 22:22 - Zsuzsanni

Szerintem három fáraó van, akiről már körülbelül mindenki hallott: Cheopsz, a gízai nagy piramis építtetője, Ehnaton, aki kijelentette, hogy márpedig itten csak a napkorongot szabad imádni, más isteneket nem; és az ő utódja (helyesebben: utódjának, Szemenkharénak az utódja), Tutahnkhamon,  akinek kincsekkel teli sírját érintetlenül találta meg egy angol gentleman 1922-ben.

Az egyik határsztélé Amarnában, Ehnaton újonnan alapított fővárosában

Hogy ki volt Ay (esetleg: Eje), arról szerintem a nem-egyiptológusoknak halvány lila gőze sincs. Mondjuk az egyiptológusoknak sincsen sokkal több. Ez részben annak köszönhető, hogy mindössze 3 évet uralkodott - részben pedig annak, hogy az utódja,Horemheb igyekezett mindenhonnan eltüntetni a nevét. Hogy miért utálta  annyira? Nos, Ay a híres Tutankhamon utódja volt (az uralkodók sorrendje még egyszer: Ehnaton-Szemenkharé-Tutankhamon-Ay-Horemheb). Amikor Tutankhamon, még gyerekként, uralkodásának a tizedik évében (kb. Kr. e. 1327-ben) váratlanul elhalálozott, minden bizonnyal volt némi feszültség, ki is legyen az örököse. Tutankhamon özvegye, Anchesenamun, például írt egy szép levelet a hettitáknak, hogy küldjenek már egy jóképű legényt, akivel frigyre léphet, és akivel együtt uralhatják Egyiptomot és a Hettita Birodalmat. A frigyből nem lett semmi, a herceget ugyanis útközben sajnos meggyilkolták. Hogy Anchesemanunnal mi lett, nem tiszta: vannak, akik szerint Ay felesége lett, de erre bizonyíték nagyon nincs. E zavaros időkben trónra valószínűleg többen is ácsingóztak, például Ay és Horemheb. Ay valószínűleg rokonságban állhatott Ehnatonnal, így Tutankhamonnal is - míg Horemhebet semmi kötelék nem fűzte a királyi családhoz. Talán ezért, talán más okokból kifolyólag, de Aynak sikerült előbbinek sikerült megszereznie, de hajlott kora miatt már csak rövid ideig élvezhette a fáraók aranyéletét.

Ay maga eredetileg nem számolt azzal, hogy király lesz. Még Ehnaton életében, amikor valószínűleg Ay is az újonnan alapított fővárosban, Amarnában lakott,  két sírt is épített magának: egyet még Amarnában. Amikor király lett, akkor épített még egyet a Királyok Völgyében, nem messze Ehnaton apjának, III. Amenhotepnek a sírjától, az ún. Nyugati Völgyben, viszonylag messze a többi sírtól. Teljesen véletlenül úgy esett, hogy, bár tudatosan egyik sír látogatását se terveztük, 48 órán belül mégis mindkettőt meglátogattuk. Ami már csak azért is említésre méltó, mert Luxor (ahol a Királyok Völgye található) és Amarna között 400 km van. Sajnos egyik sírban se fotózhattunk, mindenesetre álljon itt egy kép legalább a Nyugati Völgyről, ahol a KV 23 (Ay második sírja) található:

Ha valaki Luxorban jár, van ideje, és egy csendesebb helyre vágyik, nagyon tudom ajánlani: míg a Királyok Völgyében turisták ezrei tolonganak, erre senki se jár. Cserébe a belépő olcsó, a táj pedig gyönyörű.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reisestipendium.blog.hu/api/trackback/id/tr5513725680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása