Régészet két keréken

Archäologie auf dem Rad

A dolgok, amiket az elmúlt három napban elhagytam és megtaláltam / Things I have lost and found during the last 3 days

2017. október 04. 15:53 - Zsuzsanni

autun.jpg

Vasárnap reggel 06:45 óta hivatalosan is megkezdődött a Grande Tour. Azóta már voltunk Strasbourg-ban, Besanconban, Autunban és Santilly-ban és környékén, ma este pedig megyünk tovább Lyonba. Eddig kb. 500 km-et buszoztam, kb. 300 km-et vonatoztunk, 22 km-et autóztunk és 90 km-et bicikliztünk. A bicikli utazott már egy busz hátulján, egy másiknak a csomagterében, egy autó tetején, és különböző vonatokon kampóra lógatva. Szállítás közben kétszer már rám is esett.  Az eddigi napok folyamán aludtunk egy lyoni nyugdíjas egyetemi tanár, egy rendőrkapitány és egy némiképp alkoholtól-és-más-szerektől szétcsúszott (de nagyon kedves) diák kanapéján. És persze ami a legfontosabb (hiszen mégiscsak ezért fizetnek): már láttunk piramis alakú sírt, 3 római városkaput, 2 színházat, egy Janus-templomot (ami nem is Janus templom volt), és rengeteg középkori templomot meg katedrálist, amik azonban csak 1000 évesek, szóval nem tudom, számítanak-e.

A folyamatos utazás folyamatos koncentrációt igényel, hogy ne hagyjak el semmit. Ez majdnem sikerült is eleddig. Az elmúlt három napban mindösszesen ezen tárgyakat vesztettem el:

1., a sálamat még Münchenben

2., a fényképezőgépem pántját (nem tudom hol)

3., a sisakomat a legelső reggelen egy Besancon melletti kis faluban. Ezt öt perccel azelőtt sikerült fölfedezni, mielőtt jött volna a vonat. Csodával határos módon mégis visszakerült: Éva, a vendéglátónk biciklire pattant és hazatekert érte, miközben az egyik barátja, aki ugyanazon a vonaton utazott, meggyőzte a forgalomirányítót és a beérkező szerelvény kalauzát, hogy várjanak még néhány másodpercet. És lőn: Éva még pont be tudta nyújtani a záródó ajtókon keresztül a sisakot, én pedig a nevetéstől a térdüket csapkodó utasoktól tanultam egy új szót: 'le casque'.  (Éva, ezúton is nagyon köszönöm Nektek, a nagyon kedves vendéglátást és a sisakmentést :) )

A képen amúgy Autun látható - egyelőre még csak mobilról készült képeket töltök fel, azért kicsit ramaty a minősége. 

The Grande Tour officially began at 6:45, 1st October 2017. During the last three days we have been in Strasbourg, Besancon, Autun and Santilly (near Cluny). Today evening, we will arrive in Lyon. Until now we made 500 kms by bus, 300 kms by train, 22 kms by car, 90 kms by bicycle. My bicycle was attached to the back of the bus, was transported in the rack of another bus, on a top of a car and being hanged up on a hook in a train. It fell on me twice already. We slept on a couch of a retired university professor, of a chief inspector and of a university student. We saw 3 Roman gates, 2 theaters, a temple of Janus (which does not belong to Janus), a pyramid-shape tomb and hundreds of small roman churches on our way through the various villages (being only 1000 years old, so I am not sure they count).

While traveling with a bicycle and four bags, one needs to concentrate not to loose anything. I am quite proud of myself - I have lost only three objects during the last three days.

1., my scarf in Munich

2., the straps of my camera-bag (have no idea, where)

3., my helmet on the first morning in a village near Besancon. I have noticed it just 5 mins before the train was about to leave. Fortunately our lovely host, Eva cycled back home, while her friend who happened to take the same train, convinced the personal to wait a couple of seconds (minutes...). So she was able to hand in the helmet through the closing doors. This is the story how I learned the French word "le casque".

On the picture you may see Autun. More pics (of better quality) to come!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reisestipendium.blog.hu/api/trackback/id/tr1512927871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása