Régészet két keréken

Archäologie auf dem Rad

Artúr király az Etnán

2018. május 26. 22:38 - Zsuzsanni

A lentebbi képen látható mezőben Morgantina romjai vannak elrejtve. Az a nagy hegy ott a távolban pedig nem más, mint az Etna:

Már az ókorban is számos legenda fűződött hozzá: az Etna tüzében kovácsolja például Héphaisztosz az istenek fegyvereit. Az Etnában laknak, legalábbis a görög drámaíró, Euripidész szerint, a küklopszok, az egyszemű óriások is, akik békés pásztoréletet élnek, kivéve, ha emberekkel találkoznak, akkor előveszik a vérengző énüket, ugyanis roppantul szeretik az emberhúst. Ezt volt szerencséje Odüsszeusznak is megtapasztalni, amikor is az egyik küklopsz, Polüphémosz sebtiben megette 4-5 társát - de szerencsére a leleményes Odüsszeusz leitatta és megvakította, a képen látható módon: 20180513_150559.jpg

(A kép a sperlongai múzeumban készült, a szobor eredetije ebben a barlangban állt:)

A filozófus Empedoklész, aki a szicíliai Akragaszban (ma: Agrigento) született, vagyis itt:

https://lh3.googleusercontent.com/-dHAvfER-8vQ/WwV8V6gDp6I/AAAAAAAAf1c/kYdDiNanjYouQIVjNAeKZaa4gsYEel8VACK8BGAs/w1280-h686/804541553900178818%253Faccount_id%253D0

állítólag az Etnába vetette magát, mert a., meg volt róla győződve, hogy halhatatlan, és semmi baja nem lesz b., úgy gondolta, ha elég a holtteste, az emberek azt fogják hinni, istenné vált, az Etna azonban kiköpte a bronzból készült szandálját (?), és így kiderült a turpisság. Ezek a filozófusok se mindig használják az eszüket, úgy tűnik. (Empedoklész a valóságban amúgy valószínűleg Görögországban halt meg.)

Az Etnához fűződő hiedelmek közül számomra mégis a legmeglepőbb, hogy a küklopszok, megkattant filozófusok, meg mindenféle más szörnyek mellett az angol királyok körében is népszerű. A 12. századtól kezdve ismert az az elképzelés, miszerint Artúr király valahol az Etna oldalában egy barlangban lakozik. Egy legenda szerint a palermói püspök inasa épp az Etna oldalában keresi a püspök elszabadult lovát, amikor is találkozott egy ősöreg apókával. Az apóka azt állítja, a ló Artúr királynál van, a tűzokádó hegy belsejében, a püspök pedig szíveskedjen személyesen elmenni Artúrhoz. Ha nem jelenik meg 14 napon belül, akkor viszont komoly büntetésre számíthat. A püspök csak legyintett a kérésre - és 15 nap múlva megmurdált. Hogy mit keresett Artúr Szicília szigetén? Nos, az nem világos. Valószínűleg a 11. - 12. században a normann hódítók vitték magukkal a legendáját. 

De nem Artúr volt az egyetlen brit uralkodó az Etna gyomrában. Egy másik legenda szerint I. Erzsébet az, aki a vulkánban lakozik - a történet szerint szerződést kötött az ördöggel, ami, mint tudjuk, nem mindig jó ötlet, úgyhogy az elmúlt  a hegy gyomrában töltötte. Ezt a legendát amúgy csak az ilyen "etna legends" típusú oldalakon találtam, úgyhogy lehet, csak az etnai idegenvezetők találmánya - ha valaki véletlenül ismerné az eredetét, ossza meg velem!

Szólj hozzá!
Címkék: etna szicília

A bejegyzés trackback címe:

https://reisestipendium.blog.hu/api/trackback/id/tr3414003200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása